Blogg om klima, energi og politikk!
30.000 lesere pr. mnd.
Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Om det kosmiske fingeravtrykk og jordens klima

Støtt Fakta360.no ved å kjøpe Abonnement eller Vipps til 921 44 050 NÅ! – Din hjelp nytter!

Universitetet i Tromsø har invitert den internasjonalt kjente Henrik Svensmark til å holde en populærvitenskapelig gjesteforelesning ved Institutt for teknologi og sikkerhet. Svensmark er atmosfærefysiker og astrofysiker ved DTU Space i Lyngby utenfor København. Han tok sin doktorgrad i 1987 ved DTU og ble i 2008 professor samme sted.

Prof. Svensmark publiserte for snart 25 år siden Variation of Cosmic Ray Flux and Global Cloud Coverage – A Missing Link in Solar-climate Relationships. Artikkelen tok utgangspunkt i undersøkelser som indikerer en sammenheng mellom mengden av kosmisk stråling som treffer jorden og endringene i jordklodens klima. Perioder med høy strålingsintensitet sammenfaller med kjøligere klima, mens perioder med lavere intensitet har medført mildere temperatur.

Intensiteten av kosmisk ståling som kommer inn i atmosfæren påvirkes av solens magnetfelt. Magnetfeltet er et resultat av solaktiviteten, hvilket kan observeres som en variasjon i antall solflekker.

Henrik Svensmark har uttalt: ‘Den kosmiske stråling (der rammer jorden) er faldet med ca. 15% i de sidste 100 år. Det har betydet, at der nu er færre lave skyer over jorden. De lave skyer har en afkølende virkning i atmosfæren, og da der er blevet færre af dem, har vi her antagelig forklaringen på en del af den opvarmning af jordens atmosfære som er sket i løbet af de sidste 100 år.’

Eksperimenter ved bl.a. CERN i Sveits har bekreftet Svensmark’s hypotese og har status som teori. Prof. Henrik Svensmark har tilført banebrytende vitenskap til vår forståelse av hvordan jordens klima påvirkes.

Jan-Erik Solheim – som er professor emeritus i astrofysikk ved Universitetet i Tromsø – vil introdusere prof. Henrik Svensmark. Professor em. Solheim ga oss i november i fjor et populærvitenskapelig foredrag om solsystemets – og solens – innvirkning på jordens klima samt om mulige konsekvenser av utbrudd på solen for elektroniske system, slik som navigasjons- og kommunikasjonssatellitter.

Svensmark holder samme forelesning dagen før for Klimarealistene i Kongsberg, kl 1900 i Røde Kors huset, Kirketorget 6C. I Kongsberg er det inngangsbillett 100 kr.

Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Legg inn en kommentar

Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Få nyheter fra Fakta360 på epost:

Arkiv
Kategorier

Fra samme forfatter: