Sannsynligheten for at planeten K2-18 b har liv anslås nå som 50/50 av astrofysiker og professor Nikku Madhusudhan ved Cambridge University. Det er de siste resultatene fra James Web Space Telescope (JWST) som antyder dette.
Planeten K2-18 b er en av mange exoplaneter som har blitt undersøkt med teleskoper tidligere av NASA sitt Hubble Space teleskop og da utpekt som kandidat for videre studier med bla JWST. Planeten kretser rundt en kald dvergstjerne innenfor den beboelige sonen og befinner seg 120 lysår fra oss i stjernebildet Løven. Planeten er 8,6 ganger massen til jorden og har derfor tilsvarende sterk gravitasjon.
I tillegg er det oppdaget metan og karbondioksid i atmosfæren og ingen ammoniakk. Disse kombinasjonene er indikatorer på at atmosfære med flytende vann eller hav på overflaten.
Men det som er den store oppdagelsen er identifiseringen av et molekyl som heter Dimethyl Sulfid (DMS). Dette er et stoff som ikke finnes naturlig i naturen og som kun kan produseres av organisk liv. DMS er funnet via nøye spektralanalyser over flere år og via flere forskergrupper som kunne bekrefte resultatene etter at professor Nikku først oppdaget det.
De er derfor nå sikre på at stoffet er der og sannsynligheten for at vi har oppdaget det første liv i universet er nå 50/50 sier professor Nikku.
Illustrasjon forside: Illustration: NASA, CSA, ESA, J. Olmsted (STScI), Science: N. Madhusudhan (Cambridge University)