Etter at en av USA sine atomubåter i 2005 kolliderte med en ukjent undersjøisk vulkan i toppfart og drepte ett besetningsmedlem og skadet resten, fikk Scripps Institution of Oceanography sikret seg bevilgninger for å lete etter undersjøiske vulkaner.
I dag er det kun ca. 1/4 del av havet kartlagt og det er derfor umulig å hvite hvor mange undersjøiske vulkaner som finnes. Med presise data fra satellittmålinger som registrerer endret gravitasjonsfelt rundt undersjøiske fjelltopper har de tidligere kartlagt 24000 og nå nylig er det oppdaget 19000 nye undersjøiske vulkaner/fjell. De aller fleste, over 27000 er ikke kartlagt med sonar, og eksisterer derfor ikke på noen undersjøiske kart.
Vulkanenes størrelse og distribusjon forteller om platetektonikk og magmabevegelser. Vulkanene er oaser for marin liv og er kilder til en enorm mengde varme og CO2. De påvirker også de globale havstrømmene.
Hvordan disse vulkaner påvirker CO2 utslipp, energibalansen og klima er helt ukjent for forskerne. Prøver viser at mange inneholder store mengder sjeldne mineraler og metaller og kan være svært lukrative for gruveselskaper.
Hele artikkelen kan leses her.