Det finnes ingen klimakrise
Magasin om klima, energi og politikk!
Picture of Einar R. Bordewich

Fakta 42: Kulde dreper langt flere mennesker enn varme hvert eneste år

Støtt vårt arbeid mot klimahysterisk propaganda!

Støtt Fakta360.no ved en Donasjon eller Medlemskap. Alternativt Vipps til 921 44 050 eller overfør til konto 1208.75.52355 – Din hjelp nytter!

Print Friendly, PDF & Email

Klimaekstremister hevder at hetebølger og høye temperaturer som skyldes global oppvarming kommer til å drepe flere og flere over hele kloden. Som vanlig forteller de ubehagelige fakta noe helt annet. Dersom bekymringsindustrien hadde rett, skulle oppvarming gjennom de siste 150 ha ført til at flere mennesker hadde dødd av hetebølger.

Figur II-18: CO2 konsentrasjonen går opp og antall hetebølger går ned. (Heat: Modified from Christy 2015, Source CO2: Boden 2016)
Figure II-19: In Alabama, peak daily temperature fell from 1883 – 2014. (Modified from Christy 2015)

Det ubehagelige faktum er at kulde dreper betraktelig mange flere enn varme. Kulde er den klimafaktoren som i våre dager dreper flest. Varmere klima innebærer langt færre for tidlig inntrufne dødsfall.

En forskningsrapport om temperaturtilknyttede dødsfall i England og Australia fant at kulderelaterte dødsfall i henholdsvis England og Australia sto for henholdsvis 61 og 33 dødsfall per million, mens varmerelaterte dødsfall kun sto for kun tre og to per million (Vardoulakis 2014). Kulde dreper altså 15 ganger flere så mange mennesker i disse landene, som varme.

I det største forskningsarbeidet som er gjort fram til nå, om dødsfall knyttet til varme eller kulde, gikk Gasparrini (2015) og hans medarbeidere gjennom 74 millioner dødsfall i 13 land, mellom 1985 og 2012. Varme land inkluderte slike som Thailand og Brasil, tempererte land omfattet Australia, og kalde land tok med seg Sverige. Hensikten var å finne ut om dødsfall kunne knyttes til varme eller kulde.

Studien avdekket at kulde dreper 20 ganger så mange mennesker som varme. Verre er det at kulde ligger bak én av femten dødsfall, uansett dødsårsak. Kun ett av 250 dødsfall var knyttet til varme. I hvert eneste land som ble undersøkt, var det slik at kulderelaterte dødsfall langt overskred dødsfall forårsaket av varme.

Figur II-20: Kulde og ikke varme er den virkelige dreperen. (Gasparrini 2015)

Legg merke til at figur II-20 viser at det er moderat kulde som dreper, og ikke de ekstremt lave temperaturene. Det er selvfølgelig slik at moderate hendelser er langt vanligere enn de ekstreme, men denne figuren viser meget tydelig at selv en moderat temperaturreduksjon kommer til å ta liv, mens en stor temperaturøkning ikke kommer til å gjøre det.

Loading

Document

Støtt Fakta360 i kampen mot klimahysteriet!

Bli medlem nå!

Vipps til 921 44 050 eller overfør direkte til 1208.75.52355

Document

Støtt Fakta360 i kampen mot klimahysteriet!

Bli medlem nå!

Vipps til 921 44 050 eller overfør direkte til 1208.75.52355

Kategorier

Få nyheter fra Fakta360 på epost:

Realfag med fungerende batterier i kalkulatoren fra hele verden:

Følg oss på X og YouTube