Blogg om klima, energi og politikk!
30.000 lesere pr. mnd.

Fakta 4: De siste fire istidene var CO2 nivået på planeten faretruende lav for livet

Støtt Fakta360.no ved å kjøpe Abonnement eller Vipps til 921 44 050 NÅ! – Din hjelp nytter!

Tekster fra Morten Jødal og Gregory Wrightstone

Gjennom hver av de fire siste istidene, falt CO2-nivået under 190 ppm. Under slutten av den siste istiden, var nivået helt nede i 182 ppm, som er antatt å være det laveste i jordens historie. Hvorfor er dette alarmerende? Grunnen er at det meste av plantelivet på land ikke kan eksistere med under 150 ppm CO2 i luften. Da stopper fotosyntesen opp.

Kloden var altså så nærme som 30 ppm (30 molekyler per én million) unna at de fleste plantene på land ville gått dukken. Hadde det skjedd, ville alle høyerestående livsformer som er avhengige av disse plantene, også dødd ut. Ha det frisk i minne, som et bakteppe for hva som skjedde da vi begynte å fylle på med mer CO2 i atmosfæren. Hva som vil skje under den neste istiden, kan vi ikke være sikre på. Og den kommer, før eller senere.

Støtt oss ved å kjøpe Abonnement eller Vipps til 921 44 050 NÅ! – Vi trenger din hjelp!

Du har sikkert hørt det, gang på gang: CO2-mengdene i atmosfæren har aldri vært så høye. Konsentrasjonen stiger fordi vi mennesker forbrenner olje, kull og gass.

I et snevert perspektiv er dette riktig. CO2-mengden i atmosfæren har ikke vært så høy på 400 000 år. Siden den industrielle revolusjonen har konsentrasjonen i atmosfæren økt fra omtrent 280 ppm til litt over 400 ppm. Ppm står for del per million. Figuren viser denne økningen.

En film produsert av Einar R. Bordewich

Fortsetter med fakta 5: Utviklingen gjennom 140 millioner år har gitt en farlig reduksjon av CO2

Tilbake til oversikten.

Hjelp oss ved å dele:

Støtt Fakta360.no ved å kjøpe Abonnement eller Vipps til 921 44 050 NÅ! – Din hjelp nytter!

Legg inn en kommentar

Få nyheter fra Fakta360 på epost:

Arkiv
Kategorier

Fra samme forfatter: