Det finnes ingen klimakrise!
Magasin om klima, energi og politikk!
Einar R. Bordewich

Sverige har funnet Europas største ansamling av sjeldne metaller

Støtt vårt arbeid mot klimahysterisk propaganda!

Støtt Fakta360.no ved en DonasjonMedlemskap eller Vipps til 921 44 050 – Din hjelp nytter!

Print Friendly, PDF & Email

Vi sier ofte at Norge fant høna som legger gullegg når vi oppdaget oljen utenfor kysten vår. Denne gangen kan det være Sverige sin tur.

Det er i gruvene til LKAB i Kiruna, Sverige hvor de har funnet en enorm ansamling av sjeldne jordarter. De omtaler funnet som sensasjonelt og gruven kan inneholde opp til en millioner tonn. Dette er i så fall den største ansamlingen i hele Europa.

Funnet som de kaller «Per Geijer Deposit» ligger rett ved siden av de eksisterende jern-malm gruvene i Kiruna. Disse gruvene forsyner i dag om lag 80% av alt jern Europa trenger.

Sjeldne metaller omfatter en gruppe med 17 ulike metalliske grunnstoffer hvor Neodymium er en av de viktigste. Disse metaller brukes i nær sagt alt av elektriske apparater og er på mange måter fundamentet for vår moderne livsstil. Det grønne skiftet er blant annet totalt avhengig av disse metallene for å kunne fortsette.

Ikke bare verdifull men også geopolitisk strategisk

I dag er den elektriske industrien avhengig av leveranser fra de store forekomstene i Kina, Sør Afrika og Kongo for mye av leveransene. Ellers er ulike elementer ganske spredt rundt om i hele verden. Europa importerer ca. 98% av alle sjeldne metaller fra Kina. Til og med metallet Europium som brukes vannmerke i Euro sedler.

Les også:  Bekymret over klima og miljø-rotet i NRK og AP

Kina har utnyttet sine unike forekomster og kommunistiske system til å skaffe seg global markedsdominans ved å «kjøpe» rettigheter i en rekke land i Sør Afrika også. Innen den militære industrielle kompleks er de totalt avhengig av disse metallene for å lage alt fra stealth teknologi, radar, styresystemer for missiler, head-up display og nesten alt av militært utstyr. Et enkelt F35 krever 420kg med sjeldne metaller, mens en Ubåt i Virginia klassen krever det 10 dobbelte.

Dersom vesten skulle komme i konflikt med Kina som i dag nesten totalt dominerer markedet ville en blokade av slike leveranser være katastrofale.

Derfor er det Svenske funnet ikke bare verdifullt for Sverige men det avhjelper mot det monopolet Kina har bygget opp.

Det er ennå lang tid før den praktiske utvinningen kan starte så vi får se hvilken betydning dette kan ha for Sverige på sikt, og om de klarer å forvalte sine rikdommer.

Loading

Document

Støtt Fakta360 i kampen mot klimahysteriet!

Bli medlem nå!

Eller Vipps til 921 44 050?

Document

Støtt Fakta360 i kampen mot klimahysteriet!

Bli medlem nå!

Eller Vipps til 921 44 050?

Kategorier

Få nyheter fra Fakta360 på epost: