Blogg om klima, energi og politikk!
30.000 lesere pr. mnd.
Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Naturlig og menneskeskapt CO2 i Atmosfæren

Er Norge så viktig at vi må bruke milliarder på både CO2 kutt, lagring, elektrofisering, elbiler og vindmøller?

Støtt Fakta360.no ved å kjøpe Abonnement eller Vipps til 921 44 050 NÅ! – Din hjelp nytter!

Når politikerne snakker om megatonn med CO2 og hvor viktig det er med kutt i CO2 utslippene våre, så kan det høres ut som Norge har voldsomme og store utslipp. Hvordan er egentlig forholdene mellom Norges utslipp og resten av verden?

Er Norge så viktig at vi må bruke milliarder på både CO2 kutt, lagring, elektrofisering, elbiler og vindmøller? Må vi virkelig kaste bort penger på slikt klima-svada eller kunne vi brukt pengene til gode formål til fordel for våre egne borgere?

For en tid tilbake gjorde jeg en visualisering av Norges utslipp av CO2 til atmosfæren. Jeg ønsket å sammenligne de faktiske størrelser å finne ut om det er så dramatisk som de påstår.

Norges utslipp er ikke synlig

På mange måter så forteller denne illustrasjonen og filmen nedenfor noe ganske klart om Norges totalt ubetydelige bidrag til verdens CO2 balanse. Norge som er pkt. 9 i figuren er ikke, eller er knapt synlig.

Man ser også at pkt. 4 som er verdens totale utslipp er bare en ørliten fraksjon av total CO2 i atmosfæren. I tillegg når man vet at CO2 sin evne til å være drivhusgass er mikroskopisk i forhold til vanndampen i selve atmosfæren. Det er angitt at ca. 95% av den teoretiske drivhuseffekten kommer fra vanndamp.

CO2 sin evne som drivhusgass er sterkt omdiskutert

Teorien om drivhuseffekten er også sterkt omdiskutert av forskere, men denne debatten knebles av myndigheter og logrende statsfinansiert media, på lik linje med både Stalins og Goebbels propagandamaskineri.

Ytringsfriheten og vitenskapelig debatt er i realiteten kneblet og vi er satt tilbake til den mørke middelalder før opplysningstiden brøt igjennom. Det er skremmende tider vi er i med sterke statlige diktatoriske tendenser som forsøker å kneble stemmer ved å sette merkelapper som Fake News via oppnevnte organer for meningskontroll som Faktisk.no og lignende.

Det går et gufs nedover ryggen på en når en hører de sier i fullt alvor: «Vi har ikke lenger kontroll på hva som blir fortalt folket».

Dette er derfor mitt bidrag – for mitt ettermæle – om at vi lar oss ikke kue og kneble. Sannheten vinner alltid frem.

Volumer gir god innbyrdes forståelse

En måte å visualisere mengder er å bruke volumer i form av kuleform. Ulempen med kuleformen er at den skjuler litt av størrelsen, men fordelen er at den gir en god innbyrdes forståelse for relasjonen mellom ulike mengder.

Siden CO2 er en sammensatt gass og atmosfæren er en sammenblanding av flere gasser har vi omgjort de enkelte bestanddelene (atomvekten) til vekt i kg. og deretter omgjort til volum. Derved slipper vi å ta hensyn til gassenes volum under spesifikt trykk og alle tallene blir sammenlignbare uttrykket i megatonn Mt omregnet til volum.

For en del år siden laget jeg også en film som sammenligner en del tilsvarende mengder, beregnet og illustrert i volum enheter som kubikkilometer. Når en ser filmen så må man huske at den samlede mengde utslipp som vises, er langt større enn det som befinner seg i atmosfæren fra mennesker.

For å kunne sammenligne vesker som saltvann og ferskvann med CO2 som er en gass, er CO2 omgjort til flytende form og deretter omgjort til volum i km3.

Filmen viser altså samlet CO2 utslipp siden 1870 sammenlignet med samlet vann og atmosfærens sitt volum.

Hadde man hensyntatt omløpshastigheten til CO2 – altså det som absorberes og slippes ut igjen – ville volumene for CO2 blitt langt mindre. Men dette illustrerer som bildet en statisk situasjon av forholdene.

For de som er spesielt interesserte legger jeg ved her beregningen bak illustrasjonen.

Kilde: https://www.worldometers.info/co2-emissions/

Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Én kommentar

  1. Dette er fakta og blir ikke tatt hensyn til blant de som driver synsing og skremselspropaganda. De må jo, med nebb og klør , beholde sine flotte stillinger. Godkjenner de fakta , må de jo på NAV.

Legg inn en kommentar

Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Få nyheter fra Fakta360 på epost:

Arkiv
Kategorier

Fra samme forfatter: