Blogg om klima, energi og politikk!

Fakta360 søker sponsor, gjerne fra olje-industrien! Blir beskylt for det uansett så hvorfor ikke!

30.000 lesere pr. mnd.
Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Når lønner det seg å varme huset med strømaggregat?

Støtt Fakta360.no ved å kjøpe Abonnement eller Vipps til 921 44 050 NÅ! – Din hjelp nytter!

Jeg undret meg om hva strømprisen hos NordPool måtte ligge på før det skulle lønne seg å bruke et bensindrevet strømaggregat til oppvarming i stedet for å kjøpe strømmen via strømselskapene.

Dette er garantert en kalkulasjon som hele stortinget vil hate meg for siden poenget med Parisavtalen er å få oss alle over på strøm drevet av vindkraft. Hvis vi nå ser bort i fra at vindkraften pr. def. er en totalt upålitelig strømkilde som ikke gir strøm når du trenger det mest, og at fossilbasert strøm er stabil og pålitelig, og regner kun på kWh prisen alene.

Jeg kjøpte inn dette aggregatet som kan levere 2300W kontinuerlig effekt. Det er i praksis litt mer enn du kan få ut av en 10A kurs i hjemmet ditt som er på ca. 2200W.

Nå må jeg skyte inn at mitt valg av dette apparatet også skyldes ønsket om å ha et transportabelt aggregat til kommende campingferier, og at det kan brukes direkte til følsom elektronikk som datamaskiner.

Ved kontinuerlig levert effekt på 2,2kW og et forbruk på 1,48 liter pr. time så vil du ved en bensinpris på 19,- pr. liter ende opp med en strømkostnad pr kWh på kr. 12,78 pr. kWh ved maksimal effektuttak.

Les også: Fyring med gassovn er nå billigere enn strøm!

Dette virker umiddelbart svært mye dyrere enn dagens strømpriser ved første øyekast. Dersom man har en varmepumpe i huset slik som for eksempel vi har, så stiller situasjonen seg ganske annen.

Vi investerte i en Tynset 6500 for en del år tilbake og det spesielle med varmepumper er at de leverer 3-400% mer energi ut enn hva du forbruker på dem avhengig av utetemperatur. Vår modell ligger på SCOP på 4,6 eller 460% i levert effekt som et gjennomsnitt over hele året. På vinteren synker det gjerne til 3-400% ved 5-8 minusgrader.

Så med andre ord, dersom du putter inn 2,2kW med generatoren på en varmepumpe når det er 7-8 minusgrader ute, så kan du få levert ca. 350% mer energi, altså 7,7 kW. Da er plutselig energikostnaden nede på kr. 3,65 pr. kWh. Dette blir da kostnaden i bensin og ingen andre tillegg kommer.

Du kan gjøre deler av denne kalkulasjonen her.

Hva må prisen fra Nordpool være slik at strømprisen totalt går break even hvis vi inkluderer nettleien?

Break even med NordPool sin spotpris eks. mva. er på kr. 2,464 pr. kWh. som vi ser av eksemplet vist her.

Vi har ikke tatt med påslaget hos nettleverandøren da det varierer stort og er avhengig av din egen avtale. Men du kan som en tommelfingerregel senke break even med samme beløp som påslaget. Er påslaget for eksempel 10 øre så får du break even på 3,55 i stedet.

Dette betyr at når NordPool sin pris går over kr 2,464 pr. kWh så lønner deg seg å bruke varmepumpe med nevnte bensinaggregat, kontra direkte levert varme.

Les også: Grønn politikk, energifattigdom, strømpriser, virus, EU og endetiden

Der finnes garantert både billigere og mer nøysomme aggregater som kan gjøre at du kommer helt ned i kr. 1,5 pr. kWh dersom man kun er ute etter effektivitet. Men da må man regne med å ikke kunne benytte de for datamaskiner og annen følsom elektronikk siden de leverer ganske upresis sinuskurve på strømmen.

OPPDATERING:

Det er påpekt at jeg sammenlignet prisen fra kombinasjonen aggregat med varmepumpe mot direkte oppvarming uten varmepumpe. Har man varmepumpe så får man samme besparelse eller som i mitt eksempel 350% mer levert effekt ved å kjøre den fra nettstrømmen også.

Tar man hensyn til dette så vil ikke besparelsen inntreffe før NordPool sin spotpris passerer kr. 9,768 pr. kWh i snitt. Har man spotavtale med påslag fra strømleverandøren kommer break even også her tidligere.

Det er ikke tatt hensyn til regjeringens dekning av deler av regningen.

Et strømaggregat gir uansett en ekstra sikkerhet når strømnettet kollapser på grunn av manglende kraft og periodisk utkobling innføres. Da holder man i hvert fall kjøleskap, frysebokser og annet livsnødvendigheter med strøm.

Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Document

Gi et bidrag med Vipps

Vipps-nummer:

921 44 050

Eller hvorfor ikke tegne et abonnement for å støtte oss.
Det koster mindre enn en kaffekopp pr. måned

Få nyheter fra Fakta360 på epost:

Arkiv
Kategorier

Fra samme forfatter: